Penerangan Blog
Blog ini adalah koleksi copy and paste fakta-fakta menarik daripada e-mail, majalah dan website.
Isnin, 20 Januari 2014
Sejarah ringkas teh
Teh berasal dari China lebih kurang 4,000 tahun lalu.
Di China, wain dan teh saling bertentangan sejak zaman berzaman dengan konflik yang menginspirasikan sastera dan seni.
Pada abad kelapan, kerja kepakaran teh yang pertama ditulis dalam buku Chajing atau Classical Book of Tea. Ia dikarang oleh Lu Yu.
Daun teh yang dimampatkan kepada bentuk blok ketika itu dianggap sebagai ubatan berkualiti.
Ia menjadi bahan minuman oleh sami Buddha dan sarjana Confucius yang seterusnya menjadi era teh didih.
Daun teh hancur kemudiannya dihidangkan dengan campuran air panas, mentega dan herba.
Pada era Dinasti Song yang memerintah China dari tahun 960 hingga 1279, ketulan teh hijau ditukar kepada bentuk serbuk seterusnya menjadi minuman yang disajikan kepada maharaja dan kemudian membawa kepada perkembangan industri porselin.
Sami Buddha kemudian memperkenalkan teh ke Jepun yang membawa kepada kewujudan upacara teh.
Dinasti Ming (1368 - 1644) pula membawa minuman teh di China kepada stail yang lebih serius dengan daun teh yang dikeringkan sebelum dipanggang dan diperam.
Teh kemudiannya semakin menjadi hirupan ramai dan mula dieksport serta membawa kepada kemunculan teko teh.
Pada tahun 1848, British telah mempelajari rahsia pembuatan teh China berikutan perisikan industri di Darjeeling, India.
Sejak itu, teh India menjadi pesaing kepada China yang mana pada masa kini, China menghasilkan 29 peratus keluaran teh dunia, diikuti India 25 peratus, Sri Lanka sebanyak sembilan peratus dan Jepun tiga peratus.
sumber: Artikel Kisah secawan teh di muzium, Kosmo! 1 Januari 2013
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan