Penerangan Blog

Blog ini adalah koleksi copy and paste fakta-fakta menarik daripada e-mail, majalah dan website.

Rabu, 16 Julai 2014

Serangan terhadap Gaza pada 8 Julai 2014


Gaza merupakan bandar terbesar di Palestin.

Populasi penduduk di Gaza seramai 450,000 orang (2013, kemungkinan berkurangan akibat daripada serangan Israel pada bulan Ramadan bersamaan bulan Julai 2014).

Sumber utama ekonomi penduduk Gaza berpunca daripada industri kecil seperti pertanian dan kerja buruh.

Pada tahun 1967 Gaza telah diserang tentera Israel pada peristiwa Perang Enam Hari.

Pada tahun 1993 Gaza berada di bawah pimpinan Pihak Berkuasa Kebangsaan Palestin.

Pada tahun 2006 telah berlaku konflik bersenjata antara puak politik Fatah dan Hamas yang akhirnya dimenangi oleh Hamas.

Pada 8 Julai 2014 Israel telah melancarkan serangan ke atas Gaza yang berpunca dengan penculikan dan pembunuhan tiga pemuda Israel yang didakwa dilakukan oleh anggota Hamas beberapa hari sebelumnya.

Sebagai balasan, ratusan anggota Hamas ditangkap di Tebing Barat dan seorang remaja Palestin berusia 16 tahun bernama Mohammed Abu Khdeir telah diculik dan dibunuh.

Pembunuhan remaja tersebut telah mencetuskan kemarahan masyarakat Palestin dan menyebabkan serangan roket dilancarkan oleh pejuang-pejuang Hamas.

Satu gencatan senjata telah diadakan pada 4 Julai 2014 dan pihak Palestin bersetuju untuk mematuhi gencatan senjata ini jika pihak Israel juga menghentikan serangan udaranya terhadap Gaza.

Bagaimanapun, tentera Israel meneruskan serangan udara terhadap Gaza pada 5 dan 6 Julai yang telah mengorbankan 9 rakyat Palestin.

Pada 8 Julai 2014 pejuang-pejuang Palestin telah bertindak balas dengan melancarkan serangan roket terhadap Israel dan Israel telah melancarkan serangan balas bertubi-tubi kononnya untuk mempertahankan diri dengan operasi yang dikenali sebagai Operation Protective Edge.

- Kosmo!, wikipedia

Tiada ulasan: