Penerangan Blog

Blog ini adalah koleksi copy and paste fakta-fakta menarik daripada e-mail, majalah dan website.

Selasa, 26 Mac 2013

Barista

Di gerai makanan kecil, kopi biasanya dihasilkan menggunakan pembancuh kopi sahaja.

Barista selalunya merujuk kepada pembancuh kopi di kedai atau kafe besar kerana ia menggunakan mesin espresso komersial.

Tugas barista bukan mudah kerana ia bermula daripada mengisar biji kopi dan memampat serbuk ke dalam bekas.

Tekanan yang betul untuk memampat serbuk kopi akan menghasilkan rasa kopi yang terbaik.

Jika terlalu kuat kopi akan menjadi terlalu pahit, jika sebaliknya kopi menjadi cair.

Barista juga perlu memastikan suhu air yang digunakan tepat selain sukatan gula dan susu mengikut kehendak pelanggan.

Cara membuat dan menikmati yang betul termasuklah membiarkan air panas bersatu dengan serbuk kopi selama empat hingga lima minit air sebelum diminum.

Dalam tempoh tersebut campuran air dan serbuk kopi akan sebati. Seeloknya kopi yang telah dihasilkan haruslah dinikmati tidak melebihi 20 minit bagi memastikan rasanya sentiasa di tahap optimum.

-Kosmo!

Tiada ulasan: