Penerangan Blog

Blog ini adalah koleksi copy and paste fakta-fakta menarik daripada e-mail, majalah dan website.

Rabu, 25 Jun 2014

Bunga lawang


Bunga lawang dikenali juga sebagai buah pekak atau kembang lawang.

Ia merupakan sejenis rempah yang memiliki rasa seakan-akan jintan manis.

Biasanya bunga lawang ini dijadikan rempah penyedap makanan.

Bunga lawang banyak ditemui dalam masakan kaum India, Thailand, Vietnam dan Indonesia seperti kari atau sebagai penyedap rasa makanan.

Di Indonesia khususnya, rempah ini digunakan di beberapa daerah yang memiliki ciri khas masakan berperisa rempah yang kaya.

Antaranya ialah gulai Aceh, rendang Padang, masakan Jawa dan Bali.

Selain memberi rasa kepada makanan, bunga lawang mempunyai kesan perubatan yang sangat mujarab.

Secara amnya, bunga lawang dikenali sebagai agen penyembuh jangkitan respirasi dan radang, selsema (influenza), selsema babi dan burung.

Selain itu ia juga boleh dijadikan penawar kepada gangguan pencernaan, perut kembung, kehilangan nafsu makan, kolik bayi, batuk dan bronkitis.

Bunga lawang juga digunakan secara oral untuk meningkatkan penghasilan susu ibu, kesakitan haid, memudahkan kelahiran bayi, meningkatkan libido dan menangani gejala klimakterik lelaki.

Dalam industri pembuatan, minyak bunga lawang digunakan sebagai komponen utama dalam aroma sabun, kosmetik, pewangi dan ubat gigi.

Bunga lawang juga digunakan secara meluas dalam industri farmasi bagi mengawal bau ubat-ubatan.

sumber: Artikel Kuasa perubatan dalam tumbuhan oleh Hemawathi Ramaya, Nathiya Loganathan dan Harpreet Kaur Pagneek Singh, Kosmo! 21 Jun 2013

Tiada ulasan: