Penerangan Blog

Blog ini adalah koleksi copy and paste fakta-fakta menarik daripada e-mail, majalah dan website.

Khamis, 26 Jun 2014

Mengkudu


Buah mengkudu dikenali juga sebagai buah noni.

Selain dijadikan jus, daun dan pulpa mengkudu didapati mempunyai pelbagai manfaat penyembuhan.

Antaranya, mengatasi masalah darah tinggi, demam, rasa nyeri dan jangkitan.

Buah mengkudu merupakan sumber utama vitamin C, A, B kompleks, kalsium, sulfur, kalium, fosfor serta asid amino seperti fenilalanin dan tirosin.

Kebiasaannya, mengkudu digunakan sebagai sgen antiinflamasi bagi mengurangkan rasa sakit berkait dengan penyakit artritis dan ketidakselesaan sendi.

Mengkudu merupakan pelindung terbaik untuk ginjal, hati dan perut.

Ia membantu menyeimbangkan kandungan alkalin dalam tubuh.

Mengkudu juga membantu pankreas mengatur dan menstabilkan kadar gula dalam darah.

Ia bermanfaat bagi mereka yang menderita diabetes mahupun hipoglisemia.

Pengambilan jus mengkudu terbukti melindungi perkembangan sel kanser kerana ia bersifat antitumor di samping berkemampuan mencegah luka dalam usus, menurunkan kandungan asid di dalam perut dan meningkatkan lendir yang melindungi lapisan perut.

Sumber: Artikel Kuasa perubatan dalam tumbuhan oleh Hemawathi Ramaya, Nathiya Loganathan dan Harpreet Kaur Pagneek Singh, Kosmo! 21 Jun 2013.

Tiada ulasan: