Penerangan Blog
Blog ini adalah koleksi copy and paste fakta-fakta menarik daripada e-mail, majalah dan website.
Selasa, 6 Mac 2012
Sejarah Nasi Kandar
Nasi Kandar dipercayai berasal dari selatan India.
Ia mula menular di Tanah Melayu kerana kekerapan para pedagang India Muslim yang berulang-alik antara India dan Tanah Melayu.
Sebelum popular di Pahang, Perak, Johor, Sabah dan Sarawak, nasi kandar terlebih dahulu tertumpu di Pulau Pinang, Kangar, Perlis dan Sungai Petani serta Alor Setar, Kedah.
Dipercayai makanan ini bertapak di Pulau Pinang sekitar tahun 1920 hingga 1930 yang dinikmati pada waktu pagi.
Nama nasi kandar diambil sempena kaedah si penjual yang mengandar dua buah bakul nasi dan lauk dengan sebatang kayu.
Pada awal penjualan nasi kandar, nasi hanya dimakan bersama daging masak kicap, telur rebus dan bendi rebus.
Kini orang ramai berpeluang menikmati nasi kandar bersama ayam goreng, ikan goreng, telur sotong, udang galah goreng, kurma ayam dan kari kambing.
sumber: Kosmo!
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan