Penerangan Blog

Blog ini adalah koleksi copy and paste fakta-fakta menarik daripada e-mail, majalah dan website.

Jumaat, 31 Mei 2013

Jagung

Nama saintifik bagi jagung ialah zea mays.

Jagung adalah tanaman makanan penting di dunia dan di Malaysia, namun ia masih menjadi tanaman sampingan sahaja.

Seperti padi, jagung termasuk dalam keluarga rumput.

Kegunaan jagung ialah sebagai makanan ternakan, makanan manusia dan bahan mentah untuk pengeluaran industri seperti gula, kanji dan minyak.

Jagung juga menjadi bahan utama dalam pembuatan resin plastik mesra alam dan bahan bakar mesra alam.

Jagung mempunyai nilai kanji yang tinggi berbanding dengan protein dan gula. Ia berupa tongkol yang mengandungi bijian berbeza dari segi bentuk, saiz, warna dan jenisnya.

Komposisi nutrien mengandungi protin, lemak, karbohidrat, gentian, kalsium, natrium, karotin, retino equivalent, vitamin B1, B2, C dan niasin.

Pokok jagung mempunyai batang yang lurus, buku yang tebal di bahagian bawah dengan ketinggian sehingga 4.5 meter.

Bentuk daunnya lamina panjang dan hujungnya bentuk akut.

Daun berbulu halus di permukaan dan tersusun secara berselang pada batang.

- Harian Metro

Tiada ulasan: