Penerangan Blog
Blog ini adalah koleksi copy and paste fakta-fakta menarik daripada e-mail, majalah dan website.
Jumaat, 28 Februari 2014
Timun
Di Malaysia, timun sering dijadikan ulam kerana ia cukup enak dimakan secara mentah dan ada juga yang dimasak terlebih dahulu.
Di Mesir, jus timun digunakan sebagai ubat penurun panas yang baik bukan sahaja untuk demam tetapi rasa 'terbakar' dalam badan.
Di Russia, timun pada masa dulu dianggap sebagai makanan penting dan dijadikan ubat dalam perubatan tradisional. Bahkan ada perayaan tradisional sempena timun yang diadakan di tempat berlainan di Russia.
Timun tidak mengandungi sebarang kekotoran yang berbahaya dan sesuai untuk makanan walaupun untuk orang dengan pelbagai reaksi alergi.
Timun mengandungi 95 peratus air yang bermaksud bahawa makanan ini sememangnya tidak membebankan pankreas.
Timun bagus untuk menurunkan berat badan kerana kandungan kalorinya rendah, tetapi tinggi kandungan air.
Amalan memakan timun membantu mengatasi sembelit.
Kajian turut mendapati sesetengah sebatian dipanggil sterol kolestrol di dalam timun, membantu mengurangkan paras kolestrol.
Asid askorbik dan asid caffeic dalam timun membantu mengurangkan keadaan bengkak di bawah mata. Jika anda mengalami mata letih dan bengkak, tekapkan timun yang dipotong membulat pada mata. Ia mempunyai sifat anti-inflamasi dan membantu mengurangkan bengkak berkenaan.
Timun membantu menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat kerana ia mengandungi silikon dan sulfur.
- BH
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan